دیسک کمر چیست؟
فتق دیسک کمر شرایطی است که در آن دیسک های بین استخوان های کمر آسیب می بینند. این وضعیت شامل پارگی یا پارگی دیسک است و می تواند در اثر فعالیت شدید، بالا رفتن و فرود آمدن و آسیب های دیگر ایجاد شود. علائم شامل درد شدید، عوارض عصبی و محدودیت حرکت است. درمان ممکن است شامل استراحت، فیزیوتراپی و در صورت لزوم جراحی باشد.
هنگامی که دیسک کمر آسیب می بیند، مواد داخلی را می توان از طریق شکستگی یا پارگی به نام فتق دیسک خارج کرد. کشیدگی می تواند در اثر بالا و پایین راه رفتن، برخورد نادرست، ضربه یا آسیب های دیگر ایجاد شود.
علائم دیسک کمر می تواند شامل عوارض عصبی مانند کمردرد شدید، سرفه، درد، محدودیت دامنه حرکتی و ضعف عضلانی باشد.
درمان کمردرد ممکن است شامل استراحت، فیزیوتراپی، داروهای کاهش التهاب و درد، مراقبت های تسکینی، تزریق استروئید و در صورت لزوم جراحی باشد.
بیماری یا پارگی دیسک کمر در چه سنی اتفاق می افتد؟
بیماری دیسک کمر یکی از بیماری های افراد میانسال است، یعنی شایع ترین سن ابتلا به دیسک کمر دهه سوم و چهارم (بین 30 تا 40 سالگی) است. در بسیاری از موارد، درد کمر یا ساق پا در بیمار ماهها یا حتی سالها طول میکشد و معمولاً با دارو تا حدی بهبود مییابد. در طی یکی از این حملات، کمردرد بسیار شدید می شود و دیگر به درمان دارویی پاسخ نمی دهد.
وظیفه دیسک کمر چیست؟
1- به ما این امکان را می دهد که به جلو و عقب، چپ و راست خم شویم و بچرخیم. در واقع دیسک یک بلبرینگ زنده است.
2- به عنوان ضربه گیر ضربه هایی به ستون فقرات وارد می کند به همین دلیل یکنواخت راه می رویم.
3- هنگام برداشتن اجسام سنگین فشاری روی دیسک که ساختاری تراکم پذیر است تغییر می کند در نتیجه مهره هایی که نمی توانند فشرده شوند از شکستگی محافظت می شوند.
4- هر دیسک به عنوان اهرم های کوچکی در حرکت ستون فقرات عمل می کند و به ما امکان بلند کردن اجسام سنگین را می دهد.
دیسک چند قسمت دارد؟
دیسک از دو قسمت ساخته شده است. یکی آنولوس فیبروزوس و دیگری هسته پالپوزوس.
حلقه دیسک از چندین لایه کلاژن در هم تنیده (مانند لاستیک در ماشین) تشکیل شده است.
روی تخته ژاکت بین مهره ای؟
دیسکها ستونهای زندهای هستند که بین مهرههای ما قرار میگیرند و به ما امکان خم شدن یا چرخش به جلو، عقب و پهلو را میدهند. در واقع دیسک های کمر فضای بین مهره ها هستند. دیسک با توجه به جنسیت و نوع، نوعی غضروف است. از نظر ساختاری، دیسک از حلقه هایی با هسته ساخته شده است، مانند یک تایر ماشین که تایر دیگری در اطراف آن قرار دارد. بنابراین در پشت ما که دارای 5 مهره است، پنج دیسک بین آنها قرار می گیرد.
معاینه دیسک کمر
همه افراد دیسک کمر دارند، اما وقتی کسی می گوید دیسک کمر دارد، به این معنی است که دیسک کمرش پاره شده یا بد کار می کند. بیماری دیسک کمر را می توان از چند طریق تشخیص داد: مهمترین آنها شرح حال بیمار است. بیماری دیسک کمر معمولاً با درد شدید و ناگهانی در پشت یا پشت ساق بیمار خود را نشان می دهد. معمولا یک طرفه است، اما گاهی اوقات ممکن است دو طرفه باشد. ممکن است بیمار قبلاً کمردرد مبهم داشته باشد، اما به طور ناگهانی کمردرد یا پا درد بسیار شدیدی داشته باشد. درد دیسک کمر معمولاً در مسیر عصب سیاتیک است. به عبارت دیگر دردی است که از پشت شروع می شود و به لگن، پشت ران و سپس پشت ساق گسترش می یابد. راه دیگر برای تشخیص درد دیسک کمر، معاینه بیمار است. پزشک هنگام معاینه بیمار، پای بیمار را بالا میآورد و باعث درد یا افزایش درد میشود. در نهایت برای اثبات تشخیص فتق یا بیماری دیسک کمر می توان از تصویربرداری رزونانس مغناطیسی استفاده کرد که دیسک کمر را به طور کامل نشان می دهد و همچنین نوع، وسعت و پارگی بیماری دیسک و همچنین محل دیسک را نشان می دهد. دیسک کمر بیرون زدگی دیسک علاوه بر این، می توان از نوار عصب و عضله برای نشان دادن فتق دیسک کمر و تشخیص درد دیسک کمر استفاده کرد.
علائم بیماری دیسک کمر چیست؟
علائم سرطان کمر به چند دسته تقسیم می شوند. 1- درد در قسمت تحتانی کمر 2- درد اندام تحتانی که به درد سیاتیک معروف است 3- علائم اعصاب حسی مانند بی حسی و سوزش و خواب در کل اندام تحتانی یا در نبود قسمتی از ساق پاها 4- حرکت مشکلاتی مانند ضعف عضلات اندام تحتانی 5- بیماری دم اسب که تمام اندام های تحتانی را از کار می اندازد، فرد دچار ناتوانی در دفع ادرار می شود.
شایع ترین علائم دیسک کمر
شایع ترین علائم فتق دیسک کمر، کمر درد و درد است که از پشت به اندام تحتانی تابش می کند که سیاتیک نامیده می شود. این درد از داخل پشت به پشت باسن و سپس به پشت ران شلیک میکند و از آنجا به پشت ساق پا میرود. فتق خفیف دیسک کمر معمولا به صورت درد دائمی نیست. در عوض بیمار برای مدتی درد دارد و برای مدتی حالش خوب است. کمردرد می تواند همراه با درد سیاتیک باشد و یا گاهی اوقات فقط بیمار کمردرد دارد و در برخی بیماران فرد فقط در اندام تحتانی درد دارد بدون اینکه سابقه کمردرد داشته باشد.
بنابراین، شایع ترین علائم لگن عبارتند از: کمردرد و سیاتیک. درد سیاتیک در اصطلاح پزشکی درد رادیکولار نیز نامیده می شود.
بالش کمر و ساق پا
دیسک کمر می تواند باعث بی حسی در پاها شود. علاوه بر این، دیسک کمر می تواند باعث ایجاد تغییراتی در حرکت ساق شود. یعنی باعث ضعیف شدن پای انسان می شود و به این ترتیب هر ریشه عصبی دارای دو قسمت است که یکی قسمت حسی و دیگری قسمت حرکتی است. معمولا زمانی که بیمار دچار ضعف عضلانی می شود، احساس بیمار نیز کاهش می یابد. اختلال در حس یا حرکت در اندام تحتانی که در اصطلاح پزشکی پا نامیده می شود، می تواند نشانه فشار شدید و شدید روی ریشه عصبی باشد و بیمار نیاز به جراحی داشته باشد.
علائم دیسک کمر در ساق پا چیست؟
بسیاری از افراد مبتلا به بیماری دیسک کمر تعجب می کنند که چرا کمرشان باید درد بگیرد (که به عنوان درد پا شناخته می شود؟)، اما آنها فکر می کنند که اعصابی که باعث حرکت در ساق پاها (پاها) می شود از ما سرچشمه می گیرد. پایین کمر این روی ساق پاهای ما تأثیر می گذارد و باعث ایجاد علائم دیسک کمر در پاها می شود. در قسمت پایین (پای انسان) به سه عصب که از ریشه عصب و پشت سرچشمه می گیرند دسترسی داشته باشید. این سه عصب درست در شمال عصب انسدادی، عصب فمورال و عصب سیاتیک قرار دارند. از آنجایی که عصب سیاتیک از ریشه های عصبی چهارم و پنجم (L4 و L5) سرچشمه می گیرد و شایع ترین دیسک (L4-L5) است که تحت تأثیر قرار می گیرد، درد سیاتیک شایع ترین علت درد در سایر مسیرهای عصبی است. درد سیاتیک دردی است که از پشت شروع می شود و از پشت شانه و سپس به کمر، پشت یا ساق پا منتشر می شود.
دیسکهای L2-L3 به ریشه عصبی L3 فشار وارد میکنند و درد در مسیر عصب فمورال است، یعنی دردی است که از پشت ران به سمت زانو تابش میکند.
دیسک L1-L2 روی دومین ریشه کمر فشار می آورد و باعث ایجاد درد در طول مسیر عصب انسدادی می شود. ناخن یعنی درد کوبنده در قسمت داخلی ران.
ماخذ مقاله: https://payju.ir/content/لیست-پزشکان-جراح-ستون-فقرات-و-دیسک-در-شیراز